Co jeść na weganie?  Pomysły dla bardziej kreatywnych

by Sonia

Dziś podpowiem Ci skąd czerpać przepisy na pyszne, roślinne dania jeśli chcesz trochę bardziej pokombinować w kuchni. To książki dla Ciebie, jeśli lubisz eksperymentować, poznawać nowe smaki i masz więcej czasu na przygotowanie posiłku.

MARTA DYMEK, 100 PRZEPISÓW NIE TYLKO DLA WEGAN

fot. Bartosz Zając

W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie. Autorka bloga Jadłonomia pokazuje jak różnorodna i bogata jest kuchnia roślinna. 

Są tu przepisy na klasyki takie jak hummusy, falafele, tofucznica czy tofurnik, ale też coś dla tych, którzy chcą odkryć zupełnie nowe smaki. Pokombinować i wybrać się w kulinarną podróż w różne zakątki świata. Czeka tu na Ciebie m.in. aromatyczne imbirowe curry z fasolki szparagowej, indyjskie Aloo gobi pachnące cynamonem czy pikantne, meksykańskie chili sin carne.

Jeśli masz ochotę na tradycyjne, polskie dania w wersji wege to też strzał w dziesiątkę. Nauczysz się jak zrobić sycącą grochówkę, najlepsze na świecie flaczki z boczniaków,  smalec z fasoli czy pastę bezjajeczną. Jest też coś dla miłośników comfort food. Mój ukochany makaron niegrzecznej dziewczynki, którego przygotowanie zajmuje 20 minut. Kilka obłędnych burgerów i pulpety z tofu, które razem z sosem pomidorowym i spaghetti smakują nieziemsko. Sztoooos!

Przepisy są podzielone według głównych składników – np. strączki, grzyby, soja, pomidory/papryki/bakłażan. Znajdziesz tu pasty do kanapek, śniadania na ciepło, milion zup, dań głównych, pasztetów, ciast. 

Jeśli wcześniej nie gotowałeś_aś roślinnie, poznasz podstawy wegańskiej kuchni. Dowiesz  się jak wydobywać konkretne smaki kojarzące się z tradycyjnymi i łączyć różne składniki. Ta pozycja to odpowiedź dla tych, którzy zastanawiają się “Co te wegany w ogóle jedzą?” 🙂 

IDA KULAWIK (autorka bloga Veganbanda), KATARZYNA CICHOŃ, KATARZYNA CZARNECKA, ROŚLINNA KUCHNIA MIŁOŚCI,

fot. Bartosz Zając

Jeśli chcesz przygotować bardziej spektakularne, kolorowe i nietypowe dania, „Roślinna kuchnia miłości” Ci w tym pomoże. Spokojnie. Wciąż większość ze 100 przepisów to nie jest jakiś level hard. Świetnie sprawdza się, kiedy chcesz zaprosić rodzinę lub znajomych. Zrobić coś smacznego i ładnego, ale się nie narobić 🙂  Autorki skupiają się też na tym, żeby jedzenie było zdrowe i wartościowe.

Znajdziesz tu inspiracje na śniadania, zupy, porządny obiad, przekąski na imprezę, desery i różne odjechane napoje. Niektórych składników faktycznie czasem musisz trochę poszukać. Zapewniam Cię, że warto. Efekt jest nieziemski.

fot. Bartosz Zając

Trafiłam tu na super oryginalne dania o których wcześniej w ogóle nie słyszałam i nietypowe połączenia składników. Moim hitem jest pyszny i pełen zdrowych rzeczy wytrawny tofurnik i deser bananowy z czekoladą i wiśniami. Słodycze to oddzielny temat. Jeśli lubisz bawić się w cukiernika_czkę nie zawiedziesz się. Znajdziesz tu przepisy na mega kolorowe i obłędnie wyglądające domowe lody, kremy i ciastka.

Książka działa na wszystkie zmysły pięknymi fotografiami i opisami. Autorki zdecydowanie potrafią mówić o jedzeniu. Sprawiają, że myślisz o nim jak o czymś więcej niż talerzu zupy, który trzeba zjeść, żeby zaspokoić głód.  Doskonale sprawdzi się na prezent dla kogoś, kto lubi eksperymentować w kuchni i celebrować posiłki. 

RICHA HINGLE, WEGAŃSKA KUCHNIA NA CO DZIEŃ 

fot. Bartosz Zając

Kupiłam tę książkę z miłości do kuchni azjatyckiej. Zwłaszcza indyjskiej. 

Też tak masz? Uwielbiasz curry pod każdą postacią? Słodko-kwaśne sosy, masalę, ryż zasmażany z warzywami, gryczane i ryżowe makarony? Nie wyobrażasz sobie życia bez ciecierzycy, soczewicy i tofu? Jedzenie to dla Ciebie kolory, smaki i zapachy?  Jeśli tak, biegnij do sklepu. Ta książka zapewni Ci wiele niezapomnianych, kulinarnych podróży. Zabierze Twoje zmysły w aromatyczny, roślinny kosmos. 

Przepisy, które znajdziesz w środku wymagają trochę zabawy. Trzeba dorzucić więcej przypraw i składniki, których nie znajdziesz w każdym sklepie. Ale uwierz, nie pożałujesz.

Richa Hingle pokazuje, że roślinne przepisy są różnorodne, ciekawe i po prostu pyszne. To wyprawa przez smaki ze wszystkich zakątków świata w nieoczywistych wersjach. Trafisz tu na sporo inspiracji na zdrowe dania, ale też na prawdziwą ucztę w stylu comfor food. Burgery i pizze z dodatkami, które totalnie mnie zaskoczyły. Tacosy pod różną postacią. Chrupiące warzywa w cieście. Lasagne i makarony serowe. Wszystko całkowicie roślinne. Ta książka pachnie, wygląda i smakuje obłędnie!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz